Direktlänk till inlägg 5 juni 2014
En smarrig & god skaldjurstårta som passar perfekt på buffé eller midsommarbordet.
8-10 pers
Botten
100 g smör, smält
250 g kavring
Fyllning
4 gelatinblad
400 g räkor, skalade
170 g kräftstjärtar
200 g kallrökt lax
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom, ca 80 g
1 kruka färsk dill, finhackad
1 msk citronsaft
salt & nymald svartpeppar
Garnering
ca 200 g räkor, skalade
minst 4 skivor kallrökt lax
1 burk stenbitsrom eller löjrom
2 kokta ägg
gurkskivor
dillvippor
1. Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt det smälta smöret.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 22–24 cm i diameter, med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 min.
3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min.
4. Grovhacka räkorna och kräftstjärtarna. Strimla laxen till små bitar.
5. Vispa crème fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, lax, dill, rom och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
6. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme med ½ msk vatten. Rör ner gelatinet i en fin stråle i skaldjursblandningen.
7. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ cheesecaken kallt i minst 5 tim.
8. Garnera med räkor, laxskivor rullade till rosor, rom, äggklyftor, gurkskivor och dillvippor.
Du kan förbereda den och förvara den i frysen – utan garnering. Ta fram den i god tid och ställ den i kylen innan servering.
Låt det smaka!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|