Senaste inläggen

Av Helén Ammilon - 9 maj 2014 10:21

Försvinnande goda, jättepopulära till fördrinken.


 

ca 35 st



  • 1 ark färdigkavlad smördeg
  • 1 burk kärnfria oliver smaksatt med chili ( för mildare välj med paprika )
  • 1 uppvispad äggula
  • sesamfrön


Så här gör du:


  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Dela 1 ark färdigkavlad smördeg i fyrkanter (för ca 35 st), ca 3x3 cm stora.
  3. Lägg 1 kärnfri oliv på varje fyrkant.
  4. Tryck samman hörnen till ett paket. Pensla med en uppvispad äggula.
  5. Strö över lite sesamfrön och baka i 10-15 minuter.




Av Helén Ammilon - 16 april 2014 15:25

 En härlig rätt både till vardags och fest.


     

 

4 pers 

Laxfilé

  • 1 msk smör
  • 4 portioner laxfilé
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1  vitlöksklyfta
  • 150 g färskost med örter
  • 1 dl riven ost
  • 3 dl grädde

Ugnsrostade rotsaker

  • 4  rödbetor
  •  morötter
  • 4  potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Laxen:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxfiléerna i en smord form, Salta och peppra.

 Täck dem med färskost som du blandat med pressad vitlök.


Riv över ost och häll grädde runtom filéerna i formen. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.


Ugnsrostade rotsaker:
Skala morötter och rödbetor. Hacka dem sedan med potatisen i strimlor. Lägg i en smord form. Ringla lite olivolja och strö över salt och peppar. In i ugnen i ca 30 min på 225 grader.



Servera med lättkokt färsk sparris till.



                                                  
        Smaklig måltid!

Av Helén Ammilon - 7 april 2014 13:30

Brulée med smak av dumle. Servera gärna färgstarka, färska bär eller frukter till bruléen. Sagoligt smarrig efterrätt!

6 pers


3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
20 st dumlekolor
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
ca 4 msk rörsocker till garnering


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°. Ställ in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen.
2. Koka upp grädde, mjölk, kolor och vaniljsocker. Vispa tills kolorna löst sig. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Blanda ner äggulorna i smeten.
3. Häll smeten i 6 ugnssäkra portionsformar ca 1 1/2 dl. Ställ formarna i vattenbadet och grädda 1 timma. Låt formarna kallna.
4. Häll rörsocker på ytan över varje form och bränn med en brännare tills sockret smält och fått fin färg.

Garnera med valfria bär på.

Av Helén Ammilon - 31 mars 2014 10:33

En gräddig & lagom het chili con carne.

   

6 pers



600 g köttfärs

1st gul lök

1burk vita bönor i tomatsås

1burk krossad tomater (500g)

1 tsk chilipulver

1 tsk cayenne

2 dl grädde

2 msk ketchup

1/2 msk soja

socker

salt

peppar


Gör så här:

Hacka löken & stek den med 1 nypa socker i.

Tillsätt köttfärsen, salta & peppra.

Häll i bönor & krossad tomat låt puttra några minuter.

Krydda med chili & cayenne, tillsätt ketchup & grädde, soja och låt koka i 5-7 min.

Vill man ha starkare smak häll i lite mer chili & cayenne.


Lägg gärna upp på en brödbit & hugg in :)




Av Helén Ammilon - 25 mars 2014 12:53

Fluffiga & fina hamburgerbröd som är så goda till din hemmagjorda hamburgare.


8 st bröd.

För bästa resultat har jag använt vågen för att väga av för bästa resultat.


240g (2,4 dl) vatten
50g ( 0,5 dl) mjölk
10g jäst
35g strösocker
1 ägg
38g (2,5msk) rumstempererat smör
525g vetemjöl special
7,5g salt 


Gör så här:

Börja med att värma vatten och mjölk tills det är fingervarmt.

Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.


Bland mjöl, salt och socker.

Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt.

Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda alt. kör i assistent i ca 5-8 minuter. Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig – men frukta icke, det ska vara så!


Om du knådade för hand, lägg tillbaka degen i bunken. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 – 2 timmar).

Lägg upp degen på ett bord och dela den i 8 lika stora delar. Forma varje del till en boll som du lägger på en bakplåtspapperförsedd plåt och plattar till lite. Om det är på tok för kladdigt kan du alltid blöta händerna innan du försöker rulla bollen. Det gör ingenting om bröden ser ”fula” ut i det här läget – nästa gång de jäser blir de fina!

Låt jäsa till dubbel storlek igen.


Spraya bröden med vatten, en blomspruta fungerar finfint, och strö över sesamfrön. Låt torka några minuter. Sätt in plåten i en 200 grader varm ugn i ca 10-15 minuter eller tills de är gyllenbruna. När du tagit ut bröden sprayar du dem med vatten igen och låter dem svalna på ett galler under en bakduk.



                                              Smaklig Spis :)



Av Helén Ammilon - 20 mars 2014 11:42

En underbart god efterrätt som man gärna tar 2 gånger av.



 

8-10 pers


Ingredienser:
2 marängbottnar (färdigköpta)
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Gör så här:
Separera äggens gulor från vitor. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.
Lägg i en marängbotten i formen. Blanda varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, krossa den andra marängen och blanda ner i smeten. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Häll i smeten i formen över den hela marängbottnen och täck med plastfolie.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, går bra att förbereda dagen innan.

Ta fram tårtan 15-20 min innan servering.

Innan servering garnera gärna med jordgubbar.



                                                   Enjoy!



 

Av Helén Ammilon - 16 mars 2014 16:00

En festlig kycklinggratäng med krämig sås.

 

4-6 pers


 




1 kilo kycklingfilé
1 paprika (röd, gul, orange går bra)
120 gram blåmögelost ( vill man ha mildare smak på såsen lägg i mindre ost & smaka dig fram)
2 dl creme fraiche
3,5 dl grädde
3 msk mango chutney
1 paket bacon
1 msk soja

salt, peppar


Gör så här:


Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kycklingen längs hälften, salta, peppra och stek i smör så de får lite yta,

lägg sedan över i formen.
Skär paprikan i mindre bitar och fördela över kycklingen.
Skär baconet i mindre bitar och stek tills den nästan är knaprig.
Koka upp grädde, crème fraîche med ädelost och smaksätt med mango chutney,

soja, salt och peppar.               

Häll över ädelostsåsen på kycklingen och toppa med bacon.

Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Serveras med ris & sallad till.


                                                  
 Smaklig måltid :)

Av Helén Ammilon - 13 mars 2014 09:35

En smarrig laxrätt som är snabb & smidig att göra.

       

 

4 pers



800 g laxfilé (skinnfri)
200 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
100 g Philadelphiaost
2,5 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche (gärna med örtsmak)
2 tsk Renée Voltaire lantbuljong
1 tsk tamarisoja
3-4 tomater
3 dl parmesanost
salt & svartpeppar

Gör så här:

Fräs spenaten i smör, pressa i vitlöken. Tillsätt grädde, créme fraiche, färskost, buljong och soja. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt sedan såsen koka ihop under några minuter.
Häll såsen i en ugnsfast form och lägg tomatskivor på toppen.

Placera laxen på tomaterna. Salta och peppra laxen och strö över riven ost. 

Ställ in i ugnen på 200 grader & låt gratineras i ca 20 minuter.

Väldigt gott med pressad potatis och smörstekt sparris till.


                                                  
        Buon Appetito!

 

Presentation


Matlagning för alla!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat


Ovido - Quiz & Flashcards