Senaste inläggen

Av Helén Ammilon - 2 maj 2012 19:00

Alla barn älskar chokladbollar!


Ett perfekt fredagsmys eller varför inte som en gemensam bakning / aktivitet med barnen på lördags förmiddag & därefter en härlig lördagsfika :)


 

Ca 30 st, beroende på vilken storlek man gör.


150 g margarin eller smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
2 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt & mycket starkt kaffe


Kokos eller pärlsocker för rullning.


Gör så här:



1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.

2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.

3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat.

4. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat in i kylen en stund innan servering.


Om man känner att smeten är svår att jobba med, ställ in i kylen en stund innan du börjar att rulla.



                                                  

           Trevligt Mys!




Av Helén Ammilon - 26 april 2012 09:58

Hemmagjord pizza från grunden.

Ett perfekt fredagsmys för hela familjen!


     

4 pers



Pizzadeg:


2 1/2 dl vatten

25 gram jäst

1 1/2 tsk salt

6-7 dl mjöl

2 msk olivolja


Värm upp vattnet till ca 45 grader.

Blanda mjöl, jäst och salt, häll på vatten & olja, knåda till en smidig deg.

Låt jäsa ca 1 timma, kavla ut på 2 plåtar med bakplåtspapper.



Tomatsås:

1 burk passerade tomater

1 stor vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

Blanda allt samman & låt småputtra minst 5 min.

Fördela jämt på degarna & lägg sedan på toppingen eller annat valfritt tillbehör som man tycker om.


Topping Pizza 1:

Riven ost

4 färska champinjoner

färdig skuren skinka



Topping Pizza 2:

Riven ost

2 paket bacon

2 paket mozzarella

2-3 tomater

4 färska champinjoner

Klipp ner ca 5 -6 st peperoni eller feferoni beroende på vilken styrka ni vill ha



                     Trevligt fredagsmys :)



Av Helén Ammilon - 19 april 2012 11:29

En klockren efterrätt till alla lakrits älskare.


En mycket snabb & enkel efterrätt att göra.


 

4 pers


12 bitar lakritsfudge (de kuberna som man hittar bland lösgodiset)

4 dl grädde (går bra med både mellan & vispgrädde)

1 dl gelésocker multi

2 dl frysta hallon

1 msk strösocker


Gör så här:


Skär varje fudgebit i 4 bitar.

Häll i grädden i en teflonkastrull & lägg i fudgebitarna, rör hela tiden tills fudgen har smält helt.

Värm upp tills det småkokar lite, tillsätt då gelésockret & låt koka i ca 30 sek.

Häll direkt upp i portionsformar & låt svalna något innan du ställer in dom i kylen.

Låt stå i kylskåp minst 2 timmar innan servering.

Precis innan servering häller du i hallonen i en kastrull & värmer upp med 1 msk socker.

När hallonen börjat att smälta så fördelar du dom över lakritsformarna.


                                                  

         

                   

                                 Enjoy





Av Helén Ammilon - 12 april 2012 15:39

En fräsch & uppfriskande efterrätt :)


Apelsin au four


 

4 pers


2 apelsiner

4 msk cointreau ( går även bra med Grand Marnier )

1/2 dl pistagenötter

2 äggvitor

1/2 dl socker

1/4 liter vaniljglass


Sätt ugnen på 250 grader.

Halvera apelsinerna och gröp ur fruktköttet med en grapefruktkniv & skär i mindre bitar & lägg tillbaka i apelsinen.

Ställ halvorna på en plåt.

Häll över 1 msk cointreau.

Finhacka pistagenötterna, vispa äggvitorna till ett fast skum & tillsätt sockret lite i taget & vispa till en blank marängsmet, blanda sedan i nötterna.

Fördela glassen över apelsinhalvorna & bre marängsmeten över glassen.

Gratinera mitt i ugnen i ca 5 min tills marängsmeten har fått fin färg.

Servera genast.



                                                  
   Bon Apetit!






Av Helén Ammilon - 2 april 2012 13:59

Skall du ha gäster till påsken & vet inte vad du skall ha som tilltugg innan maten?

Detta är ett riktigt gott tilltugg, perfekt till fördrinken.




 Ingredienser


25gram smör
1 dl vatten
1 1/4 dl vetemjöl
1 stort ägg
1/2 tsk salt
1/2 - 2 msk finhackad Green Jalapeno Hot
1 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost


Gör så här

Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och salt och låt det koka upp. Slå av plattan och dra bort kastrullen. Blanda ner mjölet lite i sänder och rör kraftigt med en träslev tills smeten släpper kastrullens kanter.

Riv osten fint och finhacka jalapena så det blir ca 3 matskedar. Nu när smeten har svalnat något rör du i ägget. Det är lite svårt att få det att blanda sig riktigt men det behöver inte bli en slät smet! häll i osten och jalapeno och blanda väl, nu är det lättare att få smeten smidig igen!


Fyll en spritspåse med stort runt hål och spritsa ut ca 30 - 40 (beroende på storlek) små “toppar”! Jag gjorde en enkronas storlek och lät dem bli ca 3 cm på höjden. Grädda mitt i ugnen ca 15 min 200 grader.

Känner man att dom flyter ut på en gång spritsa dom i ischoklad eller dubbla knäckformar.
                                       
 
                                           Smaklig måltid!
Av Helén Ammilon - 21 mars 2012 18:33

En enkel & god lasagne som barnen älskar.



 

4 pers


600 gram köttfärs

3 vitlöksklyftor

1 dl chilisås

500 gram passerade tomater

200 gram champinjoner

ca 10 lasagneplattor ( gröna )

4 dl riven ost

Salt & peppar


Sås:

1 dl smör

4 msk mjöl

2,5 dl matlagningsgrädde

7 dl mjölk

salt, vitpeppar, muskot


Gör så här:

Bryn köttfärsen & de skivade champinjonerna & pressa i vitlöken.

Häll i chilisåsen & passerade tomater & låt puttra 5 min

Smaka av med salt & peppar.

Smöra ugnsformen så inte lasagneplattorna fastnar.


Såsen:

Häll i smöret & när det är smält häll i mjölet & gör en redning, vispa tills mjölet har löst upp sig helt.

Häll på grädden & mjölken & låt såsen koka upp & tjockna.

Smaka av med salt, försiktigt med vitpeppar, & sist lite muskot.


Lägg först lasagneplattorna i botten av den smörade formen, lägg sedan över halva köttfärsen & fördela 2 dl riven ost över & sist halva delen av såsen.

Gör sedan ytterligare ett lager som ovan.


200 grader i ca 20 min i nedre delen av ugnen, efter ca 10 min ta ut formen & lägg på folie så ytan inte bränns.


Servera gärna med en god sallad till.



                                                  Smaklig måltid :)

Av Helén Ammilon - 14 mars 2012 16:52

Barnens egna cupcakes.........


Barnen satte igång med att ta fram alla ingredienser som behövdes, blandade, vispade, smälte tills smeten var klar att gräddas i ugnen.

När de var klara strösslades det för fullt över muffinsarna i alla dess färger.




De bestämde sig för att namnge muffinsen till Chocolate Rainbow Cupcakes  :)


      


12 st


3dl vetemjöl

1 msk kakao

1,8 dl strösocker

1,8 dl raps eller solrosolja

1 ägg

2 msk röd hushållsfärg

1 tsk vaniljsocker

1 1/3 dl filmjölk

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 tsk bikarbonat


Topping:

1 1/4 dl mjölk

1 1/2 msk mjöl

125 gram mörk choklad (barnen gillade inte mörk så jag tog hälften mörk & hälften ljus choklad)

100 gram rumsvarmt smör

100 gram florsocker

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl och kakao i en bunke.

Vispa socker och olja till en jämn smet med elvisp i en annan bunke.

Tillsätt ägget under vispningen sedan hushållsfärg & vaniljsocker.

Sänk sedan hastigheten & tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vartannat.

Blanda vitvinsvinägern och bikarbonat i en kopp, det skummar lite. Rör sedan ner blandningen i smeten.

Fyll smeten i små muffinsformar gärna stående i en muffinsplåt med ca 3/4 smet i varje form.


Grädda i nedre delen av ugnen med varmluftsugn i ca 15 min. ( Prova med sticka om de är klara)


Topping:

Vispa samman mjölk & mjöl i en kastrull, värm tills det börjar att bubbla & rör hela tiden i 1-2 min, låt sedan svalna i en skål.

Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna, men inte stelna.

Vispa samman smör, florsocker, kakao, och vaniljsocker till en luftig smet, tillsätt sedan chokladen & sist mjölk & mjölblandningen och vispa till en slät smet.

Spritsa sedantoppingen på dina cupcakes som har svalnat, eller toppa dom med hjälp av en sked eller smörkniv.

Garnera med färgglatt strössel.


                                                     
               

                             

                              Varsågoda :)




Av Helén Ammilon - 7 mars 2012 17:18

En god & enkel fiskgratäng som alla gillar :)


 

4 pers


400 g laxfilé

500 g räkor med skal

1/2 gul hackad lök

2 dl torrt vitt vin

5 dl matlagningsgrädde  ( för ett smalare alt, använd mjölk)

1 fiskbuljong

1-2 msk hummerfond

salt, peppar

1/2 dl hackat dill

1 msk smör + 1 msk mjöl till redningen


Potatismoset:

1 kg mjölig potatis

1-2 msk smör

ca 2 dl mjöl

salt, peppar, muskot


Gör så här:


Skär laxen i kuber, skala räkorna.

Fräs löken mjukt i en kastrull häll sedan i vinet och låt det koka upp.

Tillsätt grädden och buljongtärningen hummerfonden och låt det sjuda några minuter.

Rör samman redningen & häll i & låt puttra lite så såsen tjocknar, salta & peppra om det behövs.

Lägg i laxen och räkor & låt det få ett uppkok.

Rör ner dillen & dra kastrullen åt sidan.


Spritsa eller lägg i potatismoset längs kanterna på ugnsformen & häll sedan i lax & räk såsen i mitten.

Garnera gärna med räkor uppe på & en knippe färsk dill & en citronskiva.


Grädda i 225 grader ca 15 min tills moset har fått fin färg.


                             


                                Bon Apetit!








Presentation


Matlagning för alla!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat


Ovido - Quiz & Flashcards