Senaste inläggen
Alla barn älskar chokladbollar!
Ett perfekt fredagsmys eller varför inte som en gemensam bakning / aktivitet med barnen på lördags förmiddag & därefter en härlig lördagsfika :)
Ca 30 st, beroende på vilken storlek man gör.
150 g margarin eller smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
2 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt & mycket starkt kaffe
Kokos eller pärlsocker för rullning.
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.
2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.
3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat.
4. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat in i kylen en stund innan servering.
Om man känner att smeten är svår att jobba med, ställ in i kylen en stund innan du börjar att rulla.
Trevligt Mys!
Hemmagjord pizza från grunden.
Ett perfekt fredagsmys för hela familjen!
4 pers
Pizzadeg:
2 1/2 dl vatten
25 gram jäst
1 1/2 tsk salt
6-7 dl mjöl
2 msk olivolja
Värm upp vattnet till ca 45 grader.
Blanda mjöl, jäst och salt, häll på vatten & olja, knåda till en smidig deg.
Låt jäsa ca 1 timma, kavla ut på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Tomatsås:
1 burk passerade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Blanda allt samman & låt småputtra minst 5 min.
Fördela jämt på degarna & lägg sedan på toppingen eller annat valfritt tillbehör som man tycker om.
Topping Pizza 1:
Riven ost
4 färska champinjoner
färdig skuren skinka
Topping Pizza 2:
Riven ost
2 paket bacon
2 paket mozzarella
2-3 tomater
4 färska champinjoner
Klipp ner ca 5 -6 st peperoni eller feferoni beroende på vilken styrka ni vill ha
Trevligt fredagsmys :)
En klockren efterrätt till alla lakrits älskare.
En mycket snabb & enkel efterrätt att göra.
4 pers
12 bitar lakritsfudge (de kuberna som man hittar bland lösgodiset)
4 dl grädde (går bra med både mellan & vispgrädde)
1 dl gelésocker multi
2 dl frysta hallon
1 msk strösocker
Gör så här:
Skär varje fudgebit i 4 bitar.
Häll i grädden i en teflonkastrull & lägg i fudgebitarna, rör hela tiden tills fudgen har smält helt.
Värm upp tills det småkokar lite, tillsätt då gelésockret & låt koka i ca 30 sek.
Häll direkt upp i portionsformar & låt svalna något innan du ställer in dom i kylen.
Låt stå i kylskåp minst 2 timmar innan servering.
Precis innan servering häller du i hallonen i en kastrull & värmer upp med 1 msk socker.
När hallonen börjat att smälta så fördelar du dom över lakritsformarna.
Enjoy
En fräsch & uppfriskande efterrätt :)
Apelsin au four
4 pers
2 apelsiner
4 msk cointreau ( går även bra med Grand Marnier )
1/2 dl pistagenötter
2 äggvitor
1/2 dl socker
1/4 liter vaniljglass
Sätt ugnen på 250 grader.
Halvera apelsinerna och gröp ur fruktköttet med en grapefruktkniv & skär i mindre bitar & lägg tillbaka i apelsinen.
Ställ halvorna på en plåt.
Häll över 1 msk cointreau.
Finhacka pistagenötterna, vispa äggvitorna till ett fast skum & tillsätt sockret lite i taget & vispa till en blank marängsmet, blanda sedan i nötterna.
Fördela glassen över apelsinhalvorna & bre marängsmeten över glassen.
Gratinera mitt i ugnen i ca 5 min tills marängsmeten har fått fin färg.
Servera genast.
Bon Apetit!
Skall du ha gäster till påsken & vet inte vad du skall ha som tilltugg innan maten?
Detta är ett riktigt gott tilltugg, perfekt till fördrinken.
Ingredienser
25gram smör
1 dl vatten
1 1/4 dl vetemjöl
1 stort ägg
1/2 tsk salt
1/2 - 2 msk finhackad Green Jalapeno Hot
1 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost
Riv osten fint och finhacka jalapena så det blir ca 3 matskedar. Nu när smeten har svalnat något rör du i ägget. Det är lite svårt att få det att blanda sig riktigt men det behöver inte bli en slät smet! häll i osten och jalapeno och blanda väl, nu är det lättare att få smeten smidig igen!
Fyll en spritspåse med stort runt hål och spritsa ut ca 30 - 40 (beroende på storlek) små “toppar”! Jag gjorde en enkronas storlek och lät dem bli ca 3 cm på höjden. Grädda mitt i ugnen ca 15 min 200 grader.
En enkel & god lasagne som barnen älskar.
4 pers
600 gram köttfärs
3 vitlöksklyftor
1 dl chilisås
500 gram passerade tomater
200 gram champinjoner
ca 10 lasagneplattor ( gröna )
4 dl riven ost
Salt & peppar
Sås:
1 dl smör
4 msk mjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
7 dl mjölk
salt, vitpeppar, muskot
Gör så här:
Bryn köttfärsen & de skivade champinjonerna & pressa i vitlöken.
Häll i chilisåsen & passerade tomater & låt puttra 5 min
Smaka av med salt & peppar.
Smöra ugnsformen så inte lasagneplattorna fastnar.
Såsen:
Häll i smöret & när det är smält häll i mjölet & gör en redning, vispa tills mjölet har löst upp sig helt.
Häll på grädden & mjölken & låt såsen koka upp & tjockna.
Smaka av med salt, försiktigt med vitpeppar, & sist lite muskot.
Lägg först lasagneplattorna i botten av den smörade formen, lägg sedan över halva köttfärsen & fördela 2 dl riven ost över & sist halva delen av såsen.
Gör sedan ytterligare ett lager som ovan.
200 grader i ca 20 min i nedre delen av ugnen, efter ca 10 min ta ut formen & lägg på folie så ytan inte bränns.
Servera gärna med en god sallad till.
Smaklig måltid :)
Barnens egna cupcakes.........
Barnen satte igång med att ta fram alla ingredienser som behövdes, blandade, vispade, smälte tills smeten var klar att gräddas i ugnen.
När de var klara strösslades det för fullt över muffinsarna i alla dess färger.
De bestämde sig för att namnge muffinsen till Chocolate Rainbow Cupcakes :)
12 st
3dl vetemjöl
1 msk kakao
1,8 dl strösocker
1,8 dl raps eller solrosolja
1 ägg
2 msk röd hushållsfärg
1 tsk vaniljsocker
1 1/3 dl filmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk bikarbonat
Topping:
1 1/4 dl mjölk
1 1/2 msk mjöl
125 gram mörk choklad (barnen gillade inte mörk så jag tog hälften mörk & hälften ljus choklad)
100 gram rumsvarmt smör
100 gram florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl och kakao i en bunke.
Vispa socker och olja till en jämn smet med elvisp i en annan bunke.
Tillsätt ägget under vispningen sedan hushållsfärg & vaniljsocker.
Sänk sedan hastigheten & tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vartannat.
Blanda vitvinsvinägern och bikarbonat i en kopp, det skummar lite. Rör sedan ner blandningen i smeten.
Fyll smeten i små muffinsformar gärna stående i en muffinsplåt med ca 3/4 smet i varje form.
Grädda i nedre delen av ugnen med varmluftsugn i ca 15 min. ( Prova med sticka om de är klara)
Topping:
Vispa samman mjölk & mjöl i en kastrull, värm tills det börjar att bubbla & rör hela tiden i 1-2 min, låt sedan svalna i en skål.
Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna, men inte stelna.
Vispa samman smör, florsocker, kakao, och vaniljsocker till en luftig smet, tillsätt sedan chokladen & sist mjölk & mjölblandningen och vispa till en slät smet.
Spritsa sedantoppingen på dina cupcakes som har svalnat, eller toppa dom med hjälp av en sked eller smörkniv.
Garnera med färgglatt strössel.
Varsågoda :)
En god & enkel fiskgratäng som alla gillar :)
4 pers
400 g laxfilé
500 g räkor med skal
1/2 gul hackad lök
2 dl torrt vitt vin
5 dl matlagningsgrädde ( för ett smalare alt, använd mjölk)
1 fiskbuljong
1-2 msk hummerfond
salt, peppar
1/2 dl hackat dill
1 msk smör + 1 msk mjöl till redningen
Potatismoset:
1 kg mjölig potatis
1-2 msk smör
ca 2 dl mjöl
salt, peppar, muskot
Gör så här:
Skär laxen i kuber, skala räkorna.
Fräs löken mjukt i en kastrull häll sedan i vinet och låt det koka upp.
Tillsätt grädden och buljongtärningen hummerfonden och låt det sjuda några minuter.
Rör samman redningen & häll i & låt puttra lite så såsen tjocknar, salta & peppra om det behövs.
Lägg i laxen och räkor & låt det få ett uppkok.
Rör ner dillen & dra kastrullen åt sidan.
Spritsa eller lägg i potatismoset längs kanterna på ugnsformen & häll sedan i lax & räk såsen i mitten.
Garnera gärna med räkor uppe på & en knippe färsk dill & en citronskiva.
Grädda i 225 grader ca 15 min tills moset har fått fin färg.
Bon Apetit!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|