Senaste inläggen

Av Helén Ammilon - 14 oktober 2013 15:04

Ett otroligt gott hemmagjort äpplemos

 

 

 

 

1 kg mos

 

2 kg äpplen

2 dl vatten

4-6 dl socker ( jag hade i 5dl)

1 krm askorbinsyra

2 krm natriumbensoat

 

 

Gör så här:

 

Skala & kärna ur äpplena och skär dom i klyftor.

Lägg klyftorna i en gryta och häll på vattnet.

Koka upp på svag värme under lock i ca 10-15 min tills äpplena är mjuka.

 

Ta av grytan från värmen och rör kraftigt, mosa med potatisstöt till önskad konstistens.

Tillsätt askorbinsyra i en liten del av moset & häll sedan tillbaka i grytan och rör om så behålls den ljus afina äppelfärgen.

Blanda i önskad mängd socker.

Koka upp under omrörning och koka i ett par minuter.

 

Ta av grytan från värmen och blanda i natriumbensoat, fört i en liten del av moset & häll sedan tillbaka i grytan & rör om.

 

Ös upp det varma rena varma glasburkar ända upp till kanten.

Sätt genast lock på.

 

Håller i kylskåp minst 6 månader.

 

 

Av Helén Ammilon - 15 augusti 2013 11:45


En smarrig marängtårta som passar året om.


 

10-12 bitar


Botten:

75 gram margarin

1,5 dl socker

4 ägggulor

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

5 msk mjölk


Maräng:

4 äggvitor

2 dl socker

 

Fyllning:

3 dl vispgrädde

2 msk pressad citron

1 tsk vaniljpulver

1 liter jordgubbar ( eller andra valdria bär)


Garnering:

1 påse (50g) flagad mandel

En liten bit mörk choklad



Gör så här:

Rör smör och socker poröst, tillsätt ägggulorna en i taget & rör kraftigt.

Tillsätt mjöl blandat med bakpulver samt mjölken.

Bred ut smeten i en långpanna ca 25x35 cm klädd med välsmord bakplåtspapper.

Vispa vitorna till hårt skum tills skålen går att vända upp & ner.

Vänd försiktigt ner sockret och bred marängsmeten över äggsmeten i långpannan. Häll över den flagade mandeln uppe på marängsmeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 -35 min på 150 grader.

Stjälp sedan upp kakan, lossa pappret med en kniv innan kakan svalnar.

Dela den i 2 dela och låt den kallna helt.

Vispa grädden med 1 tsk vaniljpulver & hacka ner jordgubbarna i mindre bitar & rör om försiktigt.

Häll sedan i 2 msk citron & rör om.

Bred den vispade jordgubbsgrädden på ena kakan & lägg sedan den andra delen ovanpå. ( marängdelen uppåt)

Riv mörk choklad uppepå som garnering.



                                         


                                                  


       






Av Helén Ammilon - 15 juni 2013 17:41

En frisk & fräsch sommardessert.


  

4 pers


1 kg mogen honungsmelon

1 dl vatten

1 dl vatten

2 msk pressad citron

Färska bär


Gör så här:

Dela och kärna ur melonen, skeda upp den och lägg fruktköttet i en matberedare eller använd en stavmixer och mixa till en slät mix.

Häll citronsaften över och rör om väl.


Koka samman vatten och socker ca 4-5 min till en sockerlag.

Låt svalna och blanda sedan i melonköttet till en behaglig soppkonsistens.


Ställ i frysen minst 2 timmar innan servering, Rör om ordentligt efter 1 timma.

Vid servering skeda upp i coctailglas och dekorera med färska bär.



                                                  
 Trevlig Sommar!



Av Helén Ammilon - 19 februari 2013 17:31

    En mycket fräsch efterrätt som går snabbt att göra.

 

                                       

4 pers.

 

1 liten burk krossad annanas (ca 140g)

3 passionsfrukter

1 lime, skal och saft

2 äggulor

1 dl scoker

2 dl vispgrädde

 

Gör så här:

 


Mixa annanasen till mos, gröp ur och rör i passionsfrukterna.

Skölj och riv yttersta skalet av limen samt pressa ur saften ur limen ner i fruktmoset.

Vispa äggulor och socker pösigt.

Vispa sedan grädden i en separat skål till en ganska så fast konsistens.

Vänd ner fruktmoset i äggsmeten och sist grädden med luftiga stora tag.

Häll i portionsformarna & låt stå i frysen i minst 6 timmar.

 

Tag fram formarna ca 15 min innan servering & garnera med jordgubbar eller passionsfrukt.

 

 

 

                        Varsågoda!

 

 

 

 

 

Av Helén Ammilon - 23 december 2012 15:11

2 sorters goda mandlar till jul.    

 

 

 

 

Brända Mandlar:

250 g skalad hel mandel 
3 dl florsocker 
1 dl florsocker till separering

 


Gör så här


1. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.


2. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.


3. Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.


4. Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.

 

 

 

Rostade mandlar:

250 g skalad hel mandel

Salt

 

Gör så här:

 

Häll ut alla mandlar på en plåt med bakplåtspapper, skvätt lite vatten över mandlarna & häll MYCKET flingsalt över.

In i ugnen i 200 grader i några minuter tills de fått fin färg. Akta dock så de inte bränns vilket de snabbt kan göra.

 

Gör fina strutar & häll i mandlarna när de har svalnat.

 

 

                                             God Jul !

Jul
Av Helén Ammilon - 22 december 2012 17:00

Godaste julgodiset för alla choklad & lakrits älskare :)

 

                                           



            25-30 st bitar

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 3/4 dl mörkt muscovadosocker 
  • 2 dl glykos 
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 100 g mörk choklad 70% (vill du ha chokladen ljusare blanda i hälften med ljus choklad)
  • 100 g mjukt smör
  • 1,5 msk lakritspulver
  1. Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull.
  2. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
  3. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
  4. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
  5. Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
  6. Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
  7. Skär upp fudgen i små munsbitar.

 

                         God Jul önskar jag er alla!

Jul
Av Helén Ammilon - 21 augusti 2012 15:18

2 goda mingel snacks till fördrinken.

 

Sharonfrukt & brieost inlindad i serranoskinka

 


samt en smarrig bruschetta på mitt vis.

 

 

 

8 pers

 

 

Bilden till vänster:

 

3 st sharon frukter

en bit brieost

15 skivor serrano eller parmaskinka

 

Bilden till höger:

 

1 baugette

2 askar coctailtomater (gärna blandade färger)

2 förpackningar mozzarella

3 msk olivolja

3 msk vatten

1 påse italiensk kryddblandning

 

 

Gör så här:


Skiva sharonfrukten i skivor & gör likandant på brieosten.

Dela serranoskinkan längs mitten & linda in frukt & ost, sätt gärna tandpetare på några så gästerna kan ta lättare.

 

 

Hacka alla tomaterna i mindre bitar & lägg i en skål, häll sedan över 3 msk olivolja samt 3 msk vatten & kryddblandningen, blanda väl.

Ställ in i kylen några timmar så tomaterna suger åt sig kryddorna.

Dela baugetten i lagoma skivor, lägg på tomatblandningen & häll gärna över oljan som blir kvar i skålen över brödet, skiva sedan mozzarellan över & in i ugnen i 200 grader i ca 5 min tills osten har smält.

 

 

                                     Smaskens!

 

Av Helén Ammilon - 13 augusti 2012 18:39

En mycket frisk & fräsch & snabb desserttårta som går åt i ett nafs :)

 

 

8-10 pers


4 dl vispgrädde

5 ägg gulor

1 dl socker

1 vaniljstång

Juice av 1 stor lime

1 marängbotten

1/2 liter jordgubbar


Gör så här:


Vispa ägg gulor& socker poröst, ta en till skål & vispa grädden hårt.

Skär upp vaniljstången & lägg i vaniljfröna i äggsmeten, dela limen & pressa ur så mycket du kan ner i äggblandningen.

Ta grädden & blanda ner i äggsmeten med stora skedtag.

Ta en springform & lägg 1 marängbotten i botten av formen häll sedan smeten över & sedan in i frysen minst 4 timmar innan servering.

Vid servering garnera med jordgubbar.

 

Riktigt gott om ni serverar en Kaffe Karlsson till tårtan :)

 

 

                                      Enjoy!

 

 

Presentation


Matlagning för alla!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat


Ovido - Quiz & Flashcards