Senaste inläggen
Ett otroligt gott hemmagjort äpplemos
1 kg mos
2 kg äpplen
2 dl vatten
4-6 dl socker ( jag hade i 5dl)
1 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala & kärna ur äpplena och skär dom i klyftor.
Lägg klyftorna i en gryta och häll på vattnet.
Koka upp på svag värme under lock i ca 10-15 min tills äpplena är mjuka.
Ta av grytan från värmen och rör kraftigt, mosa med potatisstöt till önskad konstistens.
Tillsätt askorbinsyra i en liten del av moset & häll sedan tillbaka i grytan och rör om så behålls den ljus afina äppelfärgen.
Blanda i önskad mängd socker.
Koka upp under omrörning och koka i ett par minuter.
Ta av grytan från värmen och blanda i natriumbensoat, fört i en liten del av moset & häll sedan tillbaka i grytan & rör om.
Ös upp det varma rena varma glasburkar ända upp till kanten.
Sätt genast lock på.
Håller i kylskåp minst 6 månader.
En smarrig marängtårta som passar året om.
10-12 bitar
Botten:
75 gram margarin
1,5 dl socker
4 ägggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
5 msk mjölk
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
1 tsk vaniljpulver
1 liter jordgubbar ( eller andra valdria bär)
Garnering:
1 påse (50g) flagad mandel
En liten bit mörk choklad
Gör så här:
Rör smör och socker poröst, tillsätt ägggulorna en i taget & rör kraftigt.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver samt mjölken.
Bred ut smeten i en långpanna ca 25x35 cm klädd med välsmord bakplåtspapper.
Vispa vitorna till hårt skum tills skålen går att vända upp & ner.
Vänd försiktigt ner sockret och bred marängsmeten över äggsmeten i långpannan. Häll över den flagade mandeln uppe på marängsmeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 -35 min på 150 grader.
Stjälp sedan upp kakan, lossa pappret med en kniv innan kakan svalnar.
Dela den i 2 dela och låt den kallna helt.
Vispa grädden med 1 tsk vaniljpulver & hacka ner jordgubbarna i mindre bitar & rör om försiktigt.
Häll sedan i 2 msk citron & rör om.
Bred den vispade jordgubbsgrädden på ena kakan & lägg sedan den andra delen ovanpå. ( marängdelen uppåt)
Riv mörk choklad uppepå som garnering.
En frisk & fräsch sommardessert.
4 pers
1 kg mogen honungsmelon
1 dl vatten
1 dl vatten
2 msk pressad citron
Färska bär
Gör så här:
Dela och kärna ur melonen, skeda upp den och lägg fruktköttet i en matberedare eller använd en stavmixer och mixa till en slät mix.
Häll citronsaften över och rör om väl.
Koka samman vatten och socker ca 4-5 min till en sockerlag.
Låt svalna och blanda sedan i melonköttet till en behaglig soppkonsistens.
Ställ i frysen minst 2 timmar innan servering, Rör om ordentligt efter 1 timma.
Vid servering skeda upp i coctailglas och dekorera med färska bär.
Trevlig Sommar!
En mycket fräsch efterrätt som går snabbt att göra.
4 pers.
1 liten burk krossad annanas (ca 140g)
3 passionsfrukter
1 lime, skal och saft
2 äggulor
1 dl scoker
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Mixa annanasen till mos, gröp ur och rör i passionsfrukterna.
Skölj och riv yttersta skalet av limen samt pressa ur saften ur limen ner i fruktmoset.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa sedan grädden i en separat skål till en ganska så fast konsistens.
Vänd ner fruktmoset i äggsmeten och sist grädden med luftiga stora tag.
Häll i portionsformarna & låt stå i frysen i minst 6 timmar.
Tag fram formarna ca 15 min innan servering & garnera med jordgubbar eller passionsfrukt.
Varsågoda!
2 sorters goda mandlar till jul.
Brända Mandlar:
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering
1. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.
2. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
3. Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
4. Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.
Rostade mandlar:
250 g skalad hel mandel
Salt
Gör så här:
Häll ut alla mandlar på en plåt med bakplåtspapper, skvätt lite vatten över mandlarna & häll MYCKET flingsalt över.
In i ugnen i 200 grader i några minuter tills de fått fin färg. Akta dock så de inte bränns vilket de snabbt kan göra.
Gör fina strutar & häll i mandlarna när de har svalnat.
God Jul !
Godaste julgodiset för alla choklad & lakrits älskare :)
25-30 st bitar
God Jul önskar jag er alla!
2 goda mingel snacks till fördrinken.
Sharonfrukt & brieost inlindad i serranoskinka
samt en smarrig bruschetta på mitt vis.
8 pers
Bilden till vänster:
3 st sharon frukter
en bit brieost
15 skivor serrano eller parmaskinka
Bilden till höger:
1 baugette
2 askar coctailtomater (gärna blandade färger)
2 förpackningar mozzarella
3 msk olivolja
3 msk vatten
1 påse italiensk kryddblandning
Gör så här:
Skiva sharonfrukten i skivor & gör likandant på brieosten.
Dela serranoskinkan längs mitten & linda in frukt & ost, sätt gärna tandpetare på några så gästerna kan ta lättare.
Hacka alla tomaterna i mindre bitar & lägg i en skål, häll sedan över 3 msk olivolja samt 3 msk vatten & kryddblandningen, blanda väl.
Ställ in i kylen några timmar så tomaterna suger åt sig kryddorna.
Dela baugetten i lagoma skivor, lägg på tomatblandningen & häll gärna över oljan som blir kvar i skålen över brödet, skiva sedan mozzarellan över & in i ugnen i 200 grader i ca 5 min tills osten har smält.
Smaskens!
En mycket frisk & fräsch & snabb desserttårta som går åt i ett nafs :)
8-10 pers
4 dl vispgrädde
5 ägg gulor
1 dl socker
1 vaniljstång
Juice av 1 stor lime
1 marängbotten
1/2 liter jordgubbar
Gör så här:
Vispa ägg gulor& socker poröst, ta en till skål & vispa grädden hårt.
Skär upp vaniljstången & lägg i vaniljfröna i äggsmeten, dela limen & pressa ur så mycket du kan ner i äggblandningen.
Ta grädden & blanda ner i äggsmeten med stora skedtag.
Ta en springform & lägg 1 marängbotten i botten av formen häll sedan smeten över & sedan in i frysen minst 4 timmar innan servering.
Vid servering garnera med jordgubbar.
Riktigt gott om ni serverar en Kaffe Karlsson till tårtan :)
Enjoy!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|