Senaste inläggen
En lätt & god bjudrätt för den som gillar wiskey & räkor :)
4 pers
Paradise shrimp
Ca 800 gr räkor
200 gr färska champinjoner
200 gr lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk (400 gr) krossade tomater
2,5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 tsk paprikapulver
2tsk curry
Salt, svartpeppar
1 msk citronsaft
½ dl konjak eller whiskey
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Skala räkorna. Skiva champinjonerna . Skala löken och skär i klyftor. Strimla paprikan. Fräs lök och svamp. Slå i tomater och nästan all grädde. Spar lite av den. Koka rätten några minuter. Gör en redning på mjölet och resten av grädden och rör ner den i pannan. Krydda. Lägg i paprikan och koka ytterligare några minuter. Blanda sist i räkor och konjak eller whiskey. Rätten får nu inte koka mer – bara bli genomvarm. Bjud nykokt, luftigt ris till, grönsallad och ett gott brytbröd att doppa och suga upp såsen med.
Smaklig måltid!
En annorlunda fiskmeny men ack så god.
4 personer.
4 bitar laxfilé
1 paket bacon
1 påse mozzarella
salt & citronpeppar
Gör så här:
Skär en fåra i laxfilén och tryck ner en bit mozzarella. Salta och peppra lätt.
Linda 2 skivor bacon runt varje laxfilé.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med potatisgratäng eller potatismos samt en krispig sallad till.
Smaklig måltid
Lyxig chokladfondant med apelsinkokta päron.
4 pers
Ingredienser:
1 Smält smör och ta kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält samman.
2 Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd ner ägg och äggulor, ett i taget. Smörj 4 små ugnsfasta portionsformar och pudra med kokos. Skaka bort överflödigt kokos. Fördela smeten i formarna, täck över med plast, ställ in i frysen. Låt stå i minst 3 timmar.
3 Skala och kärna ur päronet och skär i tunna klyftor. Blanda apelsinsaft, socker och vatten i en kastrull. Lägg i päronklyftorna, koka upp och sjud under lock tills päronen är mjuka, 5–7 minuter. Ta av från värmen och låt klyftorna svalna i lagen.
4 Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut formarna ur frysen, ta bort plasten och stoppa ner en bit mjölkchoklad i varje form. Sätt in dem mitt i ugnen och baka i cirka 10-12 minuter. Bakelserna ska stelna på ytan och börja få färg, men ha en rinnande kärna.
5 Servera bakelserna i formarna eller vänd upp dem på assietter. Det gör du enklast genom att lossa kanterna med en vass, tunn kniv. Lägg sedan tallriken på formen och vänd allt upp och ned.
6 Servera med päronklyftorna.
Hoppas det smakar :)
En härlig fiskgratäng med torsk och potatismos.
Passar både som fredagsmys eller till fest.
4 pers
Potatismos:
12-14 mellanstora potatisar
1½-2 dl standardmjölk
1 äggula
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
Fiskgratäng:
600-700 gram torskrygg
1 tsk salt
Fyllning:
120 g skalade räkor
Ca 2 msk räkost
Rivet skal av ½ citron
1msk dill
Gratängsås:
4 dl matlagningsgrädde
150 g räkost
1 msk dill eller efter smak
En skvätt hummerfond (ca 3 msk)
En smaskig lasagne från havet
4 pers
500 gram lasagneplattor
500 gram rödspättafilé (eller annan valfri fisk tex lax)
2 msk vetemjöl
salt och peppar
smör och rapsolja
Till räksåsen:
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2,5 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
1/2 grönsaksbuljong
3 msk hackad dill (har man ingen dill går färsk babyspenat jättebra, 1 liten påse)
1 tsk vitvinsvinäger
200 gram skalade räkor
Till ostsåsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
6-7 dl mjölk
3 dl riven ost
Gör så här:
Dela fisken i bitar som saltas, peppras och mjölas innan de steks en halvminut i smör. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten och grädde till en sås. Tillsätt buljongtärningar och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med hackad dill, vinäger, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och vänd ner räkorna. Fräs smör och vetemjöl i en ny kastrull. Späd med mjölk och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med riven ost, vitpeppar och salt. Smöra en ugnsfast form och grunda med ostsås följt av fisk, skaldjurssås och lasagneplattor. Lägg i tre lager och avsluta med enbart ostsås. Grädda lasagnen 30 minuter i 175 graders ugn.
Servera gärna med en sallad till.
Simma lugnt :)
En smidig knäcksmet som bara hälls direkt i formarna utan att tråda eller kladda.
Ca 60 st
2dl socker
2dl vispgrädde
2dl ljus sirap
Låt detta koka ihop ca 30 min så får ni mellan hårda bitar.
Under tiden allt småputtrar så tag ca 60st polkagrisar & krossa i mortel & häll sedan 2 msk flytande smör över polkakrosset och blanda om.
När knäcken kokat klart lägg i polkakrosset & låt smälta i kastrullen så polkakrosset löser upp sig ( max 1 minut)
Häll direkt från kastrullen i knäckformarna & låt svalna.
God Jul!
Goda saftiga äpplemuffins
12 små eller 6 stora muffins
2 ägg
100 g smör
1,5 dl rörsocker (vanligt socker går också bra)
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 msk honung
0,5 dl vanilj yoghurt
0,5 dl äpplemust
Gör så här:
Vispa smör och socker, häll i ett ägg i taget och vispa.
Häll sedan i resten av ingredienserna.
Skala äpplet och ta bort kärnhuset och dela sedan äpplet i smala klyftor. (för de små muffinsen dela äppleklyftorna på mitten så de lättare får plats i formen senare.)
Lägg alla äppleskivorna i en skål och strö över 0,5 dl rörsocker och 1 tsk kanel och blanda väl.
Häll smeten till ca hälften i muffinsformarna och tryck ner 3-4 äpplebitar i varje form.
In i ugnen (precis under mellersta hacket i ugnen) i ca 15-20 min i 175 grader.
Buon Appetito !
En supergod höst gryta :)
4 pers
250 g kabanosskorv, skivad i centimeter tjocka skivor
1 st fläskfilé, putsad och skivad (ca 700 gram)
1,5 - 2 st köttbuljongstärning (smaka dig fram)
4 cl balsamvinäger (har man ingen kan man hoppa över)
3 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
5 dl matlagningsgrädde
1 burk syltlök (300-400 gram)
1 burk svarta oliver (300-400 gram)
1 st gul paprika
1 st orange paprika
1 dl hackad ättiksgurka eller delikatessgurka
Några droppar soya för lite färggladare gryta
salt och peppar
Gör så här:
Skiva korven och bryn den till fin gyllene färg. Lägg sedan upp i skål.
Efter att du puttsat fläskfilén och skurit den o skivor och bankat ut skivorna, bryn skivorna och salta & peppra.
Häll över mjölet & rör om.
Lägg sedan tillbaka korven i grytan samt alla grönsaker och rör om.
Häll över all grädde, köttbuljong, balsamvinäger och soya och låt puttra i ca 10 min.
Smaka av med salt & peppar.
Reservera med ris eller pressad potatis.
Smaklig måltid!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|