Senaste inläggen

Av Helén Ammilon - 3 mars 2014 15:57

En lätt & god bjudrätt för den som gillar wiskey & räkor :)


 

4 pers



Paradise shrimp


Ca 800 gr räkor


200 gr färska champinjoner


200 gr lök


1 röd paprika


1 gul paprika


1 burk (400 gr) krossade tomater


2,5 dl vispgrädde


2 msk vetemjöl


2 tsk paprikapulver


2tsk curry


Salt, svartpeppar


1 msk citronsaft


½ dl konjak eller whiskey


1 dl hackad persilja



Gör så här:

Skala räkorna. Skiva champinjonerna . Skala löken och skär i klyftor. Strimla paprikan. Fräs lök och svamp. Slå i tomater och nästan all grädde. Spar lite av den. Koka rätten några minuter. Gör en redning på mjölet och resten av grädden och rör ner den i pannan. Krydda. Lägg i paprikan och koka ytterligare några minuter. Blanda sist i räkor och konjak eller whiskey. Rätten får nu inte koka mer – bara bli genomvarm. Bjud nykokt, luftigt ris till, grönsallad och ett gott brytbröd att doppa och suga upp såsen med.



                                                  


                Smaklig måltid!




Av Helén Ammilon - 3 februari 2014 08:01

En annorlunda fiskmeny men ack så god.

 

 4 personer.


4 bitar laxfilé

1 paket bacon

1 påse mozzarella

salt & citronpeppar


Gör så här:

Skär en fåra i laxfilén och tryck ner en bit mozzarella. Salta och peppra lätt.

Linda 2 skivor bacon runt varje laxfilé.

Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.


Servera med potatisgratäng eller potatismos samt en krispig sallad till.



                                                Smaklig måltid   

Av Helén Ammilon - 20 januari 2014 08:38

Lyxig chokladfondant med apelsinkokta päron.


 

4 pers


Ingredienser:



100 gram smör
100 gram mjölkchoklad 
100 gram mörkchoklad med havssalt
1 krm salt
4 msk vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 ägg
2 ägggulor
4 st mjölkchokladrutor  (ca 25 gram)
Kokos
 
Apelsinkokta päron:
1 st päron
1 st apelsin
1 msk ljust muscavadosocker
0,5 dl vatten
 

Tillagning

1 Smält smör och ta kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält samman.
2 Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd ner ägg och äggulor, ett i taget. Smörj 4 små ugnsfasta portionsformar och pudra med kokos. Skaka bort överflödigt kokos. Fördela smeten i formarna, täck över med plast, ställ in i frysen. Låt stå i minst 3 timmar.
3 Skala och kärna ur päronet och skär i tunna klyftor. Blanda apelsinsaft, socker och vatten i en kastrull. Lägg i päronklyftorna, koka upp och sjud under lock tills päronen är mjuka, 5–7 minuter. Ta av från värmen och låt klyftorna svalna i lagen.
4 Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut formarna ur frysen, ta bort plasten och stoppa ner en bit mjölkchoklad i varje form. Sätt in dem mitt i ugnen och baka i cirka 10-12 minuter. Bakelserna ska stelna på ytan och börja få färg, men ha en rinnande kärna.
5 Servera bakelserna i formarna eller vänd upp dem på assietter. Det gör du enklast genom att lossa kanterna med en vass, tunn kniv. Lägg sedan tallriken på formen och vänd allt upp och ned.
6 Servera med päronklyftorna.



                                          Hoppas det smakar :)



Av Helén Ammilon - 20 januari 2014 08:11

En härlig fiskgratäng med torsk och potatismos.

Passar både som fredagsmys eller till fest.


   

4 pers


Potatismos:
12-14 mellanstora potatisar
1½-2 dl standardmjölk
1 äggula
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar

Fiskgratäng:
600-700 gram torskrygg
1 tsk salt

Fyllning:
120 g skalade räkor
Ca 2 msk räkost
Rivet skal av ½ citron
1msk dill

Gratängsås:
4 dl matlagningsgrädde
150 g räkost
1 msk dill eller efter smak
En skvätt hummerfond (ca 3 msk)


Gör så här:

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Häll i mjölken i moset. Tillsätt ägg och smör och smaka av med salt och peppar.

Hacka räkorna grovt. Blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen.

Bred ut fisken och dela fileérna jäms med & fyll med räkfyllningen emellan och salta sedan uppe på fisken.
 Lägg dem i en smord ugnssäker form. Spritsa ut det nu svalnade potatismoset runt gratängformens kanter.

Vispa ihop grädde, räkost och dill och smaka av med hummerfond. Häll såsen över fisken. Gratinera på nedersta falsen i ca 25 minuter i 225 grader. Om moset börjar få mycket färg, täck över med folie.

Garnera med t ex skalade räkor, dill och citron.
 
                        
                                                  


         Smaklig måltid!
Av Helén Ammilon - 11 december 2013 10:18

En smaskig lasagne från havet

4 pers

 

 

500 gram lasagneplattor
500 gram rödspättafilé (eller annan valfri fisk tex lax)
2 msk vetemjöl
salt och peppar
smör och rapsolja


Till räksåsen:
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2,5 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
1/2 grönsaksbuljong
3 msk hackad dill  (har man ingen dill går färsk babyspenat jättebra, 1 liten påse)
1 tsk vitvinsvinäger
200 gram skalade räkor


Till ostsåsen:


2 msk smör
2 msk vetemjöl
6-7 dl mjölk
3 dl riven ost


Gör så här:
Dela fisken i bitar som saltas, peppras och mjölas innan de steks en halvminut i smör. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten och grädde till en sås. Tillsätt buljongtärningar och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med hackad dill, vinäger, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och vänd ner räkorna. Fräs smör och vetemjöl i en ny kastrull. Späd med mjölk och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med riven ost, vitpeppar och salt. Smöra en ugnsfast form och grunda med ostsås följt av fisk, skaldjurssås och lasagneplattor. Lägg i tre lager och avsluta med enbart ostsås. Grädda lasagnen 30 minuter i 175 graders ugn.

 

Servera gärna med en sallad till.

 

                                                Simma lugnt :)

 

 

Av Helén Ammilon - 10 december 2013 08:14

En smidig knäcksmet som bara hälls direkt i formarna utan att tråda eller kladda.


Ca 60 st


2dl socker

2dl vispgrädde

2dl ljus sirap


Låt detta koka ihop ca 30 min så får ni mellan hårda bitar.

Under tiden allt småputtrar så tag ca 60st polkagrisar & krossa i mortel & häll sedan 2 msk flytande smör över polkakrosset och blanda om.


När knäcken kokat klart lägg i polkakrosset & låt smälta i kastrullen så polkakrosset löser upp sig ( max 1 minut)

Häll direkt från kastrullen i knäckformarna & låt svalna.



                                                                 God Jul!



Jul
Av Helén Ammilon - 13 november 2013 08:51

Goda saftiga äpplemuffins

 

12 små eller 6 stora muffins  

 

2 ägg

100 g smör

1,5 dl rörsocker (vanligt socker går också bra)

3 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

1 msk honung

0,5 dl vanilj yoghurt

0,5 dl äpplemust

 

Gör så här:

Vispa smör och socker, häll i ett ägg i taget och vispa.

Häll sedan i resten av ingredienserna.

 

Skala äpplet och ta bort kärnhuset och dela sedan äpplet i smala klyftor. (för de små muffinsen dela äppleklyftorna på mitten så de lättare får plats i formen senare.)

Lägg alla äppleskivorna i en skål och strö över 0,5 dl rörsocker och 1 tsk kanel och blanda väl.

 

Häll smeten till ca hälften i muffinsformarna och tryck ner 3-4 äpplebitar i varje form.

 

In i ugnen (precis under mellersta hacket i ugnen) i ca 15-20 min i 175 grader.

 

 

                                         Buon Appetito !

 

Av Helén Ammilon - 4 november 2013 09:55

En supergod höst gryta :)


 

4 pers

 

 

250 g kabanosskorv, skivad i centimeter tjocka skivor
1 st  fläskfilé, putsad och skivad  (ca 700 gram)
1,5 - 2 st köttbuljongstärning (smaka dig fram)
cl balsamvinäger (har man ingen kan man hoppa över)
msk vetemjöl 
5 dl  vispgrädde 

5 dl matlagningsgrädde
1 burk syltlök (300-400 gram) 
1 burk svarta oliver (300-400 gram) 
1 st gul paprika

1 st orange paprika
1 dl hackad ättiksgurka eller delikatessgurka 

Några droppar soya för lite färggladare gryta
salt och peppar 

 

Gör så här:


Skiva korven och bryn den till fin gyllene färg. Lägg sedan upp i skål.

Efter att du puttsat fläskfilén och skurit den o skivor och bankat ut skivorna, bryn skivorna och salta & peppra.

Häll över mjölet & rör om.

Lägg sedan tillbaka korven i grytan samt alla grönsaker och rör om.

Häll över all grädde, köttbuljong, balsamvinäger och soya och låt puttra i ca 10 min.

Smaka av med salt & peppar.

 

Reservera med ris eller pressad potatis.

 

 

                                                    Smaklig måltid!

 

 

 

Presentation


Matlagning för alla!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat


Ovido - Quiz & Flashcards