Senaste inläggen
En mycket snabb & enkel kaka till fikan.
8 pers
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
85 gram smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokos
1 dl bär ( jag körde röda & svarta vinbär nu när det är säsong)
Väljer ni vinbär sockra dessa med 2 msk socker i en bunke under tiden ni gör smeten till kakan.
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom bären & rör ihop till en jämn smet.
Smöra en form med avtagbar kant & häll i kokos & fördela i botten av formen.
Häll i smeten & strö sedan över bären.
In i ugnen 200 grader i ca 30 min.
Servera med vispad grädde till.
Ät & njut!
En sommargod tårta som alla garanterat gillar :)
12 pers
1 burk sötad kondenserad mjölk (ā ca 400 g) |
150 g smör |
300 g digestivekex |
1 l jordgubbar |
2 dubbeldaim |
3 dl vispgrädde |
Gör så här |
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. |
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. |
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. |
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda i daimkrosset. |
Lossa kanten från bottnen, lyft upp den & dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering. |
Vid servering toppa med jordgubbar. |
Dags för kalas i sommar?
Denna mumsiga smörgåstårta passar
för alla smaklökar :)
ca 10-12 pers
Fyllning 1 :
3 dl majonnäs
4 dl créme fraiche
300 g rökt lax
300 g skalade räkor
6 msk hackad dill
Fyllning 2 :
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1 burk tonfisk (låt den rinna av innan)
2 msk chilisås
1 msk svensk senap
1 msk hackad dill
2 hårdkokta ägg (hackade)
Garnering :
1,5 dl majonnäs
1,5 dl créme fraiche
ca 20 tunna skivor rökt lax
500 g skalade räkor
4 hårdkokta skivade ägg
tunt skivad gurka
citronskivor
tomatskivor
dillvippor
Gör så här
Rör ihop de olika fyllningarna i var sin skålar.
Lägg ut 9 brödskivor (rostbröd) på vardera lager, totalt 4 lager alltså 36 brödskivor.
Fördela hälften av fyllning 1 på första lagret & lägg 9 nya brödskivor & bred över hela fyllning 2.
Lägg 9 nya brödskivor & lägg resterande av fyllning 1.
Nu är det bra att plasta in smörgåstårtan & låta den vila i kylen över natten.
Lägg nu på sista lagret bröd & bred ut garneringsdelen på brödet.
Garnera med räkor, lax, gurka, tomat etc efter smak & tycke.
Låt det väl smaka!
En snabb & enkel sommartårta som inte tar många minuter att göra.
ca 10 personer
2 färdigköpta marängbottnar
250 gram frysta hallon eller varlfria bär
1 1/4 + 3 dl vispgrädde
150 mjölkchoklad
1/2 liter jordgubbar
Gör så här:
Hacka chokladen & lägg i en bunke, koka upp 1 1/4 dl grädde & häll över chokladen så att den smälter, vispa chokladen lätt till en slät smet. Låt stå kallt i någon timme.
Vispa sedan 3 dl grädde lätt & blanda ner 250 gram tinade hallon i grädden.
Bre ut chokladen på ena marängbottnen & fördela 2/3 av gräddblandningen över chokladen.
Lägg sedan andra marängbottnen över & fördela ut sista gräddblandningen över & toppa sedan med jordgubbar på.
Trevlig Sommar!
En snabb & enkel fiskgryta som passar både till vardags & fest :)
4 pers
600 g koljafilé
300 g räkor
2 msk gräslök
2 msk dill
2 msk citronsaft
1 fiskbuljong
2 dl vitt vin
5 dl grädde ( matlagning eller vispgrädde)
1 dl mjölk
1 msk mjöl
2 scharlottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
1 orange paprika
Gör så här:
Skär filen i lagoma bitar ca 4-5 bitar/filé, salta & peppra fisken.
Hacka & fräs scharlottenlöken och vitlöken tills de blir mjuka.
Häll på citronsaft & vinet & låt koka några minuter.
Pudra över mjölet & rör runt så det löser sig innan du häller grädde & mjölk, vispa så det blandas väl.
Lägg i fiskbuljongen & paprikan i lagom stora bitar.
Ge såsen ett uppkok & blanda sedan ner gräslök & dill, placera därefter fisken, sjud försiktigt tills såsen precis skall börja & koka lägg då på locket & stäng av värmen.
Skala räkorna & lägg sedan i dom & låt dom dra till sig värme någon minut.
Smaka av med salt & peppar.
Servera med ris eller pressad potatis, även en sallad & vitlöksbröd till blir pricken över i:t
Smaklig måltid:)
En krämig och god cheesecake som imponerar på dina vänner.
ca 10 bitar
Botten:
150 gram chocolate chip cookies
50 gram smör
Cheesecakefyllning:
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 ägg
2 msk socker
100 gram vit choklad
200 gram philadelfiaost
Fruktfyllning:
250 gram fryst mango och ananas i bitar ( vill man bara ha mango går detta utmärkt)
1 1/2 msk socker
2 tsk gelatin pullver (till sylt utan kokning)
Hallonsås:
2 dl frysta hallon
1 msk florsocker
1 msk socker
Gör så här:
Ta fram mangon & ananasen & låt tina.
Krossa choklad cookies till fina smulor, smält smöret & häll över.
Rör ihop till en smulig deg & tryck ut i en rund bakform ca 20 cm i diameter. Låt vila i Kylen.
Häll grädden till fyllningen i en kastrull & snitta vaniljstången & skrapa ner fröna & lägg även i hela stången för att få mer smak.
Koka upp & låt sjuda några minuter. Ställ åt sidan & låt svalna.
Dela äggen i gulor & vitor, vispa gulorna & sockret till en ljus porös smet.
Vispa ner äggsmeten i den avsvalnade vaniljgrädden, sjud upp blandningen tills den tjocknar, ta av kastrullen från värmen & bryt ner chokladen i mindre bitar & rör om tills det smällt.
Kyl krämen i ett vattenbad.
Rör sedan ner philadelfiaosten i den kalla gräddkrämen & rör tills du får en slät konsistens.
Vispa vitorna till vitt skum & rör även ner detta i gräddkrämen.
Bred ut hälften av krämen i formen över kakbottnen & ställ sedan tillbaka i kylen.
Mosa eller mixa frukten blanda i socker & gelatinet.
Lägg nu över allt över gräddblandningen som stått i kylen & häll sedan på det sista av gräddsmeten på toppen & ställ in i frysen minst 2 timmar innan servering.
Innan servering ta de tinade hallonen & lägg i kastrullen & häll över socker & florsocker, rör om tills det blir en fin & jämn sås att kunna garnera cheesecaken med.
Avanti!
Ett gott tilltugg till fördrinken!
Ett mingeltilltugg som bara går på några minuter att göra.
6-8 personer
10 stora champinjoner
1 burk paprika/chili creme fraiche
1 påse runda naturella nachoschips
ca 2 dl riven ost
Gör så här:
Hacka champinjonerna i små bitar & fräs med smör i stekpannan.
När svampen fått lite färg häll på creme fraichen & låt puttra några minuter.
Lägg stuvningen på nachoschipsen & strö sedan över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen några minuter eller tills osten har smält.
Lägg upp & servera på ett uppläggningsfat.
Låt Smaka!
En mumsig Cheesecake som lätt slinker ner :)
Ca 8 pers
Botten:
1 pkt (185 g) Bondkakor eller Digestivekex
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad + 1 msk kokande vatten
(eller 1 msk gelatinpulver och 1/2 dl vatten)
250 g mörk choklad
200 g Philadelfiaost
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 äggvitor + 3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
Smält smöret och mixa med kexen i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, diameter ca 20-25 cm. Fyllningen: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält 200 g choklad i vattenbad och låt svalna. Krossa resten av chokladen, 50 g. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i kokande vatten. Blanda gelatin, den smälta chokladen, chokladkross, socker, vanillinsocker och gulor med färskosten. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Vispa grädden. Rör ned grädden och de vispade äggvitorna i färskostblandningen. Häll fyllningen i formen och täck över med aluminiumfolie. Låt stelna i kylskåpet över natten. Ta kakan ur formen, lägg den på ett serveringsfat och garnera med valfri riven choklad & valfria bär.
Chokladspiraler:
Smält Minutblock i mikrovågsugnen. Klipp ett litet hål i hörnet av påsen och spritsa figurer på bakplåtspapper. Lägg pappret över en plastfolierulle, så att figurerna böjs innan de stelnar. Ta försiktigt loss dekorationerna från papperet & placera på kakan.
Bon Apetit!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|