Senaste inläggen

Av Helén Ammilon - 5 augusti 2012 16:08

En mycket snabb & enkel kaka till fikan.

 

 

8 pers

 

2 ägg

2 1/2 dl socker

2 1/2 dl mjöl

85 gram smält smör

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1/2 dl kokos

1 dl bär ( jag körde röda & svarta vinbär nu när det är säsong)

Väljer ni vinbär sockra dessa med 2 msk socker i en bunke under tiden ni gör smeten till kakan.

2 dl vispgrädde

 

Gör så här:


Blanda alla ingredienser utom bären & rör ihop till en jämn smet.

Smöra en form med avtagbar kant & häll i kokos & fördela i botten av formen.

Häll i smeten & strö sedan över bären.

In i ugnen 200 grader i ca 30 min.

 

Servera med vispad grädde till.

 

 

 

                                          Ät & njut!

 

 

 

 

 

Av Helén Ammilon - 23 juli 2012 19:00

En sommargod tårta som alla garanterat gillar :)

 

 

12 pers


 
1 burk sötad kondenserad mjölk (ā ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
2 dubbeldaim 
3 dl vispgrädde
 
Gör så här
 

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en

stor kastrull.

Häll på vatten så att det täcker och lite till.

Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock,

se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.

Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten.

Låt svalna helt och öppna därefter burken.

Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

 

Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare.

Häll i smöret och mixa lite till.

Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen.

Vispa grädden fast och blanda i daimkrosset.

Lossa kanten från bottnen, lyft upp den & dra försiktigt bort plasten

och lägg bottnen på ett fat.

Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över.

Ställ kallt fram till servering.

Vid servering toppa med jordgubbar.
 
Av Helén Ammilon - 9 juli 2012 12:22

Dags för kalas i sommar?

 

Denna mumsiga smörgåstårta passar

 


för alla smaklökar :) 

 

 

ca 10-12 pers

 

 

Fyllning 1 :


3 dl majonnäs

4 dl créme fraiche

300 g rökt lax

300 g skalade räkor

6 msk hackad dill

 

Fyllning 2 :


1 dl majonnäs

1 dl créme fraiche

1 burk tonfisk (låt den rinna av innan)

2 msk chilisås

1 msk svensk senap

1 msk hackad dill

2 hårdkokta ägg (hackade)

 

Garnering :


1,5 dl majonnäs

1,5 dl créme fraiche

ca 20 tunna skivor rökt lax

500 g skalade räkor

4 hårdkokta skivade ägg

tunt skivad gurka

citronskivor

tomatskivor

dillvippor

 

 

Gör så här


Rör ihop de olika fyllningarna i var sin skålar.

Lägg ut 9 brödskivor (rostbröd) på vardera lager, totalt 4 lager alltså 36 brödskivor.

Fördela hälften av fyllning 1 på första lagret & lägg 9 nya brödskivor & bred över hela fyllning 2.

Lägg 9 nya brödskivor & lägg resterande av fyllning 1.

Nu är det bra att plasta in smörgåstårtan & låta den vila i kylen över natten.

Lägg nu på sista lagret bröd & bred ut garneringsdelen på brödet.

Garnera med räkor, lax, gurka, tomat etc efter smak & tycke.

 

 

                                Låt det väl smaka!

 

 

 

 

Av Helén Ammilon - 24 juni 2012 13:39

En snabb & enkel sommartårta som inte tar många minuter att göra.

 

 

ca 10 personer

 

2 färdigköpta marängbottnar

250 gram frysta hallon eller varlfria bär

1 1/4 + 3 dl vispgrädde

150 mjölkchoklad

1/2 liter jordgubbar

 

Gör så här:


Hacka chokladen & lägg i en bunke, koka upp 1 1/4 dl grädde & häll över chokladen så att den smälter, vispa chokladen lätt till en slät smet. Låt stå kallt i någon timme.

Vispa sedan 3 dl grädde lätt & blanda ner 250 gram tinade hallon i grädden.

Bre ut chokladen på ena marängbottnen & fördela 2/3 av gräddblandningen över chokladen.

Lägg sedan andra marängbottnen över & fördela ut sista gräddblandningen över & toppa sedan med jordgubbar på.

 

 

                               Trevlig Sommar!

 

Av Helén Ammilon - 12 juni 2012 13:59


En snabb & enkel fiskgryta som passar både till vardags & fest :)


     

4 pers


600 g koljafilé

300 g räkor

2 msk gräslök

2 msk dill

2 msk citronsaft

1 fiskbuljong

2 dl vitt vin

5 dl grädde ( matlagning eller vispgrädde)

1 dl mjölk

1 msk mjöl

2 scharlottenlökar

1 stor vitlöksklyfta

1 orange paprika


Gör så här: 

Skär filen i lagoma bitar ca 4-5 bitar/filé, salta & peppra fisken.

Hacka & fräs scharlottenlöken och vitlöken tills de blir mjuka.

Häll på citronsaft & vinet & låt koka några minuter.

Pudra över mjölet & rör runt så det löser sig innan du häller grädde & mjölk, vispa så det blandas väl.

Lägg i fiskbuljongen & paprikan i lagom stora bitar.


Ge såsen ett uppkok & blanda sedan ner gräslök & dill, placera därefter fisken, sjud försiktigt tills såsen precis skall börja & koka lägg då på locket & stäng av värmen.

Skala räkorna & lägg sedan i dom & låt dom dra till sig värme någon minut.

Smaka av med salt & peppar.


Servera med ris eller pressad potatis, även en sallad & vitlöksbröd till blir pricken över i:t


                                                Smaklig måltid:)



   

Av Helén Ammilon - 7 juni 2012 12:20

En krämig och god cheesecake som imponerar på dina vänner.


 

ca 10 bitar




Botten:




150 gram chocolate chip cookies

50 gram smör


Cheesecakefyllning:





2 dl vispgrädde

1 vaniljstång

3 ägg

2 msk socker

100 gram vit choklad

200 gram philadelfiaost


Fruktfyllning:



250 gram fryst mango och ananas i bitar ( vill man bara ha mango går detta utmärkt)

1 1/2 msk socker

2 tsk gelatin pullver (till sylt utan kokning)


Hallonsås:



2 dl frysta hallon

1 msk florsocker

1 msk socker



Gör så här:



Ta fram mangon & ananasen & låt tina.

Krossa choklad cookies till fina smulor, smält smöret & häll över.

Rör ihop till en smulig deg & tryck ut i en rund bakform ca 20 cm i diameter. Låt vila i Kylen.

Häll grädden till fyllningen i en kastrull & snitta vaniljstången & skrapa ner fröna & lägg även i hela stången för att få mer smak.

Koka upp & låt sjuda några minuter. Ställ åt sidan & låt svalna.

Dela äggen i gulor & vitor, vispa gulorna & sockret till en ljus porös smet.

Vispa ner äggsmeten i den avsvalnade vaniljgrädden, sjud upp blandningen tills den tjocknar, ta av kastrullen från värmen & bryt ner chokladen i mindre bitar & rör om tills det smällt.

Kyl krämen i ett vattenbad.

Rör sedan ner philadelfiaosten i den kalla gräddkrämen & rör tills du får en slät konsistens.

Vispa vitorna till vitt  skum & rör även ner detta i gräddkrämen.

Bred ut hälften av krämen i formen över kakbottnen & ställ sedan tillbaka i kylen.

Mosa eller mixa frukten blanda i socker & gelatinet.

Lägg nu över allt över gräddblandningen som stått i kylen & häll sedan på det sista av gräddsmeten på toppen & ställ in i frysen minst 2 timmar innan servering.

Innan servering ta de tinade hallonen & lägg i kastrullen & häll över socker & florsocker, rör om tills det blir en fin & jämn sås att kunna garnera cheesecaken med.



                                                  

        Avanti!

 


Av Helén Ammilon - 27 maj 2012 17:16

            Ett gott tilltugg till fördrinken!


              Ett mingeltilltugg som bara går på några minuter att göra.


 

6-8 personer


10 stora champinjoner

1 burk paprika/chili creme fraiche

1 påse runda naturella nachoschips

ca 2 dl riven ost


Gör så här:


Hacka champinjonerna i små bitar & fräs med smör i stekpannan.

När svampen fått lite färg häll på creme fraichen & låt puttra några minuter.

Lägg stuvningen på nachoschipsen & strö sedan över riven ost.


Gratinera mitt i ugnen några minuter eller tills osten har smält.

Lägg upp & servera på ett uppläggningsfat.



                                                  

   Låt Smaka!

Av Helén Ammilon - 8 maj 2012 20:32

En mumsig Cheesecake som lätt slinker ner :)


   

Ca 8 pers


Botten:
1 pkt (185 g) Bondkakor eller Digestivekex
50 g smör eller margarin


Fyllning:
4 gelatinblad + 1 msk kokande vatten
(eller 1 msk gelatinpulver och 1/2 dl vatten)
250 g mörk choklad
200 g Philadelfiaost
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 äggvitor + 3/4 dl socker
2 dl vispgrädde

Så här gör du:

Smält smöret och mixa med kexen i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, diameter ca 20-25 cm. Fyllningen: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält 200 g choklad i vattenbad och låt svalna. Krossa resten av chokladen, 50 g. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i kokande vatten. Blanda gelatin, den smälta chokladen, chokladkross, socker, vanillinsocker och gulor med färskosten. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Vispa grädden. Rör ned grädden och de vispade äggvitorna i färskostblandningen. Häll fyllningen i formen och täck över med aluminiumfolie. Låt stelna i kylskåpet över natten. Ta kakan ur formen, lägg den på ett serveringsfat och garnera med valfri riven choklad & valfria bär.  



Chokladspiraler:
Smält Minutblock i mikrovågsugnen. Klipp ett litet hål i hörnet av påsen och spritsa figurer på bakplåtspapper. Lägg pappret över en plastfolierulle, så att figurerna böjs innan de stelnar. Ta försiktigt loss dekorationerna från papperet & placera på kakan.




                                                  

           Bon Apetit!


Presentation


Matlagning för alla!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat


Ovido - Quiz & Flashcards