Senaste inläggen
Om ni får tid över i helgen & hinner baka detta goda
lantbröd så lovar jag er att ni inte kommer att ångra er.
För 2 bröd
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olja
2 tsk salt
4 dl rågsikt ( går att bytas ut till grahamsmjöl )
Ca 8-9 dl vetemjöl
Tillsätt resten av mjölet, knåda och forma två runda bröd.
Grädda i 225º över & undervärme i ca 25 min. Låt svalna på galler under duk.
Varför inte göra en god efterrätt som fredagsmys :)
En fräsch chessecake som alla gillar.
Den som inte gillar blåbär eller citron kan byta ut det mot vad som helst! Byt bara ut bären till någon annas slags frukt/bär, eller ha i choklad bitar.
Ingredienser
Botten:
150 g digestivekex
50 g smör, smält
Fyllning:
200 g philadelphiaost eller annan cream cheese
3 äggulor
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2-3 dl blåbär, frusna eller färska
1 citron, finrivet skal
Gör så här:
Botten:
Mixa kexen till smulor, blanda i smöret och tryck jämnt ut i formen (med löstagbar kant).
Fyllning:
Rör philadelphian, äggulorna, sockret och citronskalet till en jämn smet.
Vispa grädden & vaniljsockret tills den är fast, och rör ner i ostsmeten.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd ner i smeten. mixa blåbären till en puré med en stavmixer eller liknande. Rör försiktigt i blåbärs purén med en sked lite slarvigt (det blir jättefint när man skär upp cheesecaken än bara en tråkig blå färg som man får när man blandar ordentligt).
Häll allt försiktigt ovanpå kexsmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten. Tina ca 30 min innan servering och servera med frukter! (Jag hade över lite blåbärs puré på cheesecaken precis innan servering.)
Vill man hellre ha en naturelle cheesecake utan något topping är detta minst lika gott.
Låt smaka!
Alla Hjärtans Dag......
Överraska din älskade ikväll med denna förföriska kaka som är fylld av kärlek.....
4 pers:
150 gram mörk choklad (70%)
60 gram osaltat smör
4 ägg
1 dl socker
200 gram hallon
florsocker
1. Smöra 4 ugnsfasta små formar & fördela hälften av hallonen i formarna, spara
resten till garnering.
2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret över ett vattenbad eller i
micro.
3. Vispa ägg och socker lätt och rör bestämt ner äggvispet i den smälta chokladen,
rör blandningen till en jämn smet.
4. Fyll formarna med smet nästan ända upp. Låt vila i kylen till gräddning.
5. Grädda formarna i varmluft i ca 200 grader i 10 min. Chokladkakan skall precis
lyfta men fortfarande vara
rinnande i mitten.
6. Pudra över florsocker innan servering.
7. Garnera med resterande hallon, välj om ni vill ha varma eller kalla. ( vill ni ha
varma, värm dom i kastrull tills de
börjar & "smälta" lite & strö över 1 msk socker.)
Trevlig Alla Hjärtans Dag!
Denna veckan blir det barnens favorit en stroganoff som går hem i alla åldrar & går snabbt att göra :)
Varsågoda!
4 pers:
Hacka 1 gul lök fint & fräs den några minuter tills den får lite färg, strö över 1 nypa socker.
Hacka korven ( 400-500 gram )till lagom stora bitar & lägg i stekpannan tillsammans med löken, stek tills allt fått fin gyllenbrun färg.
Strö över ca 3 msk mjöl & rör om till det är helt upplöst.
Häll över 5 dl matlagningsgrädde & lägg i 1,5 grönsaksbuljong, häll i 1/2 dl ketchup och ca 1 dl chilisås ( smaka dig fram )
Låt puttra 5 min.
Om såsen blir för tjock späd ut med mjölk.
Smaka av med salt & svartpeppar.
Servera med Jasminris & en sallad
Bon Apetit!
Ni kanske skall ha gäster till helgen & vet inte vad ni skall bjuda på som efterrätt......
Denna moussen är sååå god & garnerar ni den med lite passionsfrukt blir det pricken över i:et
Varsågoda här kommer receptet :)
4 pers
Mörk Chokladmousse:
100 gram mörk choklad 70% kakaohalt, gärna med smak tex seasalt
1 ägggula
1 msk socker
1,5 dl grädde
1. Smält chokladen i ett vattenbad
2. vispa äggulan & sockret luftigt
3. Vispa grädden lätt
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
Vänd sedan bestämt ner grädden lite i taget med luftiga tag till enn mousse.
5. Fyll moussen till hälten i glasen & ställ i kylskåp minst 1 timma innan servering.
Vit Chokladmousse:
1,5 dl grädde
75 gram vit choklad
1. Smält chokladen i ett vattenbad
2. vispa grädden & vänd bestämt ner den lite i taget i den smälta chokladen till en mousse.
3. Låt den vita chokladgrädden vila i bunken i kylen ca 1 timma.
4. Fyll den sedan i glasen med den mörka moussen.
Garnera med passionsfrukt & några skivor kiwi.
Trevlig helg!
Efter en härlig helg med mycket snö & trevligt sällskap lägger jag ut ett lite festligare recept som jag lovar att det går hem i alla åldrar :)
Medans jag skalade potatisen satt Thea ( min dotter på 3,5 år) brevid & plockade ur potatisarna från säcken och gav mig.
När det var dags att tvätta & skiva champinjonerna så åt hon mer än hon hjälpte till.
Tur att jag hade köpt extra mycket svamp.
Varsågoda här kommer receptet :)
4personer:
600g fläskfilé
200g champinjoner
6-7 dl matlagningsgrädde ( för ett smalare alt. ta 1/2 vatten & 1/2 grädde. )
Ca 1/2 dl koncentrerad kycklingfond
Potatismoset:
12 stora potatisar
grillkrydda (litegrann)
Muskotnöt
Vitpeppar
Salt (lite)
3-4 dl Mjölk
1 dl smör
Gör så här:
Puttsa bort eventuella hinnor från köttet, skär det i centimeter tjoka skivor.
Banka ut skivorna med knuten hand & stek dom ca 1 minut på varje sida.
Krydda med salt & peppar.
Lägg köttet på ett fat på sidan om när de är klara.
Tvätta & skiva champinjonerna i lagom stora bitar & fräs dom så de blir gyllenbruna.
Häll över ca 3-4 msk mjöl & rör runt ordentligt så det inte klumpar sig.
När mjölet har löst upp sig häll på grädden & låt koka någon minut innan du häller på kycklingfonden.
Smaka av om du behöver salt & peppar.
Häll gärna i lite soja för brunare färg på såsen.
När potatisen kokat färdigt häll i mjölk & smör & vispa det luftigt, häll i kryddorna & smaka av succesivt.
Lägg köttet i mitten på en ugnssäkerform, spritsa moset runt om i kanterna & häll sist på såsen i mitten av formen över köttet.
Sätt in formen i 225 grader i varmluft i ca 10-12 min, tills mostopparna har fått vacker färg.
Servera gärna med smörstekta färska sparrisar, stek dom tills dom känns lagom mjuka.
Halvera tomathalvor & sätt in i ugnen några minuter innan ni sätter in fläskfilén & servera samtidigt.
Bon Apetit!
Hej alla underbara,
för er som känner att ni behöver lite ny inspiration på det nya året på god & enkel mat kommer jag lägga in recept varje vecka som passar både stora & små.
Bon Apetit!
Hej alla underbara,
för er som känner att ni behöver lite ny inspiration på det nya året på god & enkel mat kommer jag lägga in recept varje vecka som passar både stora & små.
Bon Apetit!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|